Çiğ Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri
06 Temmuz 2024

Çiğ Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Ispanaklı Börek

Çiğ ıspanaklı börek, böreklerde iç malzemelerin çiğ olarak kullanıldığı, lezzeti ve besleyiciliğiyle bilinen bir tariftir. Elde açılan börek hamurları, fırında pişerken iç malzemeler de rahatlıkla pişecektir. Hazır yufkadan hazırlanan börek ile elde açılan böreğin pişme süreleri farklıdır. Hazır yufka kullanılarak yapılan börekler 25-30 dakikada pişerken, elde açılan börekler yaklaşık 45-50 dakikada pişer. Elde açılan börek biraz zaman alıcı olsa da oldukça lezzetlidir. İlk defa elde hamur açacakların endişelenmesine gerek yoktur; birkaç denemeden sonra pratiklik kazanılacaktır. Çiğ ıspanaklı börek, yanında ister ayranla ister çayla servis edilebilir.

Çiğ Ispanaklı Börek İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru için
  • 1 kilo un
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar ılık su
Hamur Aralarına Sürmek için
  • 1 paket margarin
  • Sıvı yağ
İç Harç için
  • 1,5 kilo ıspanak
  • 200 gram beyaz peynir
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı süt
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Çiğ Ispanaklı Börek Nasıl Yapılır?

Çiğ ıspanaklı börek tarifinde, börek hamuru oda sıcaklığında dinlenmesi gerektiği için öncelikle hamurun hazırlanması önemlidir. Derin bir kaseye elek yardımıyla un elenir. Unun üzerine tuz serpilir ve ortası havuz gibi açılır. Ilık su yavaş yavaş unun üzerine dökülür. Bu esnada önce havuzun ortasından başlanarak çevredeki unlar yavaş yavaş alınır ve hamur yoğrulmaya başlanır. Hamur, kulak memesi kıvamına ulaşana kadar yoğrulmaya devam edilir. Üzerine nemli bir bez örtülerek hamur oda sıcaklığında dinlendirilir.

Hamur dinlenirken, iç harç hazırlanır. İç harç için dikkat edilmesi gereken en önemli konu, ıspanakların çok iyi yıkanmasıdır. Ispanaklar çiğ olarak kullanılacağı için sadece yaprakları kullanılacaktır. Ayıklanıp yıkanan ıspanaklar yemeklik şekilde doğranır. Doğranan ıspanaklar bir süre soğuk suda bekletilip süzülür ve bu işlem birkaç defa tekrarlanır. En son süzgece konularak sularının süzülmesi için bir kenarda bekletilir. İç harç için derin bir kase tercih edilir. Kabukları soyulmuş soğanlar kasenin içine rendelenir. Üzerine yumurta kırılarak yoğurt, baharatlar ve sıvı yağ ilave edilir. Tüm malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra ıspanaklar da ilave edilir. Ispanaklar çok erimeden tüm malzemeler iyice karıştırılır. Son olarak üzerine peynir ufalanır ve bir kenara alınır. Küçük bir tavada margarin ve sıvı yağ eritilir.

Dinlenen hamur, önce iki eşit parçaya, daha sonra da her bir hamur 12 eşit parçaya bölünür. Toplamda 24 adet hamur elde edilir. Hamurlar teker teker yoğrularak yaklaşık 9-10 santimetre çapında oklava ile açılır. Açılan her hamurun üzerine bir kaşık yağ sürülür. 12 adet hamur üst üste gelecek şekilde dizilerek el yardımıyla yırtılmadan ve koparılmadan açılmaya başlanır.

Çiğ ıspanaklı börek için kullanılacak tepsinin tabanı yağlanır. Hazırlanan hamur tepsiye serilir. Daha sonra geri kalan 12 parça hamur için de aynı işlem uygulanır. Bu da böreğin üst katı olacaktır. Tepsideki hamurun üzerine iç harç eşit miktarda yayılır. Üzerine hazırlanan diğer hamur serilir. Hamurlar kenarlardan sıkıştırılarak iç malzemenin dışarıya akması engellenir. Böreğin üzerine tavadaki yağdan bolca sürülerek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırının en alt katında pişirilir. Tabanı pişen börek daha sonra orta kata alınarak üstünün pişmesi beklenir. Üzeri kızaran börek fırından alınır ve ılıması için oda sıcaklığında bekletilir. İstenilen şekillerde kesilerek sıcak olarak servis yapılır. Çiğ ıspanaklı börek hazır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ispanaklı Yaş Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Yaş Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Pide Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Rulo Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Tart Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Tart Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mayalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri