Ispanaklı Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri
08 Temmuz 2024

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Kol Böreği

Ispanaklı kol böreği, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Börekler, sofraya konulduğunda lezzeti ve ağırlığıyla çoğu zaman ana yemekleri bile geride bırakabilir ve tüm beğenileri üzerinde toplayabilir. Birçok çeşidi yapılabilen börekler, ister el açması ister hazır yufkadan yapılsın, bayan oturmalarının ve çay saatlerinin demirbaşları arasında yer alır. Bu kadar böreklerin lezzetinden bahsetmişken, böreklerin en harikası olan ıspanaklı kol böreği tarifini sizlerle paylaşıyorum. Gelecek konuklarınız için ne yapacağım diye düşündüğünüzde ilk aklınıza gelecek tariflerden biri olacak olan ıspanaklı kol böreği, çıtır çıtır lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakacak. Çok hafif ve bir o kadar faydalı olan ıspanak ve hamurun lezzetinin buluştuğu bu tarifi hazırlamaya başlayalım. Kolay gelsin.

Ispanaklı Kol Böreği Malzemeleri

Hamuru için
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı sirke
  • Alabildiğince un

İç harcı için
  • 1 bağ ıspanak
  • 200 gram beyaz peynir
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz biber

Üzeri için
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Susam veya çörek otu

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir yoğurma kabının içerisine un hariç tüm hamur malzemelerini alın ve unu azar azar ilave ederek hamurunuzu ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar yoğurun. Hamurun üzerini temiz bir bez ile kapatın ve yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakın.

Bu arada ıspanakları ayıklayıp bol su ile yıkayın ve bir parmak kalınlığında olacak şekilde doğrayın. Daha sonra soğanları soyup ince ince doğrayın. Doğradığınız ıspanak ve soğanları bir kaşık sıvı yağ ilave ettiğiniz tavanın içerisinde çok hafif bir şekilde kavurun. Soğuduktan sonra tavanın içerisine tuzunu, baharatını ve ovaladığınız beyaz peyniri ilave edip karıştırın.

Dinlendirdiğiniz hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayırın ve her bir bezeyi mutfak tezgahının üzerinde açarken yapışmaması için ara ara un serperek hazır yufka büyüklüğünde olacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı ortadan ikiye kesin ve yarım ay şeklindeki yufkanızın baş kısmına hazırladığınız iç harcı boydan boya yaydıktan sonra yufkayı rulo şeklinde sararak yuvarlayın. Önceden yağladığınız yuvarlak bir fırın tepsisinin içerisine rulo şeklindeki yufkayı tepsinin ortasından başlayarak kendi etrafında daire olacak biçimde sarın. Yufkanın diğer yarısı ve tüm bezeler için de aynı işlemi uygulayın.

Bir kasenin içerisine yumurta sarısını ve sıvı yağı çırpın ve fırça yardımıyla böreğin üzerine bolca sürün. Son olarak üzerine susam ve çörek otu serpin ve önceden ısıttığınız 180 derecelik fırının orta rafına sürerek böreğin üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Pişen ıspanaklı kol böreğini yaklaşık yarım saat kadar dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni