Ispanaklı Tart Ispanak, insan vücudu için son derece faydalı bir besindir. Ispanağın kalp damar tıkanıklığını önleme, kabızlığı giderme, kalbi güçlendirme, kan yapımını artırma, tansiyonu düşürme, cilde tazelik verme ve vücuda zindelik kazandırma gibi birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Ayrıca, ıspanak A ve C vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Genellikle ıspanak, klasik yemek tariflerinde kullanılırken, birçok farklı tarifte de yer almaktadır. Bu tarifler sayesinde ıspanağı sevmeyen kişiler bile rahatlıkla tüketebilir. Bu enfes tariflerden biri de Ispanaklı Tart'tır. Ispanaklı Tart Malzemeleri
Üst Malzemeleri
Üzerine Sürmek İçin
Ispanaklı Tart Nasıl Yapılır? Öncelikle, ıspanak yaprakları iyice yıkanır, suyu süzülür ve kurulanır. Yapraklar ince ince doğranır. Derin bir tencereye ince doğranmış ıspanak yaprakları koyulur ve 2-3 dakika boyunca kavrulur. Çok fazla kavrulmaması gerekmektedir. Ispanaklı tart için tencerede ıspanaklar kavrulurken içerisine susam, karabiber, kırmızı toz biber, kekik ve çörek otu eklenir ve karıştırılır. Kavrulduktan sonra ıspanaklar soğumaya bırakılır. Ispanaklı tart için kavrulmuş ıspanaklar soğuması için bir kenara bırakıldığında, başka bir derin kap alınır ve kabın içerisine un, kabartma tozu ve tuz koyulur. Yumuşak kıvamlı tereyağı da ilave edilir ve çok yumuşak olmayan bir hamur hazırlanır. Ispanaklı tart için hazırlanan bu hamur streç filme sarılıp dolaba koyularak en az yarım saat dinlendirilir. Tart kalıbı alınır ve margarin ile iyice yağlanır. Yağlandıktan sonra soğuması için buzdolabına koyulur. Daha sonra dinlendirilen tart hamuru ve tart kalıbı dolaptan çıkarılarak hamur ikiye bölünür ve bir parçası kalıbın içerisine dökülür ve merdane ile kalıba yayılır. Yayılmış hamurun üzerine çatal batırılır. Hamurun üzerine soğumuş ıspanakların suyu sıkılarak koyulur. Ispanakların üzerine de istenilen miktarda peynir ufalanır ya da rendelenir. Daha sonra hamurun diğer parçası da tart kalıbı boyutunda merdane yardımıyla açılır ve hazırlanmış hamur ve malzemelerin üzerine kapak gibi örtülür. Altta kalan hamurun tart kalıbındaki kenarları ile kenarlar kapatılır ve üzerine yumurta sarısı sürülür. Fırın 170 dereceye ayarlanır ve ısınmış fırına hazırlanan ıspanaklı tart koyulur, 15 dakika boyunca pişirilir. 15 dakika sonrasında fırın derecesi 160 dereceye düşürülür ve 20 dakika kadar pişirilir. Pişerken hamurun altı sık sık kontrol edilmelidir, kontrollü pişirilmelidir. Pişirildikten sonra üzerine bir bez örtülüp soğumaya bırakılmalı ve soğuduktan sonra servis edilmelidir. Afiyet olsun. |