Ispanaklı Çörek Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Ispanaklı Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Çörek

Ispanaklı çörek, farklı malzemelerle kolaylıkla hazırlanabilen hamur işlerinden biridir. Özellikle evde hazırlanan mayalı hamurun açılıp arasına ıspanaklı harç ilave edilerek yapılmaktadır. Ispanaklı çörek, büyük küçük herkes tarafından sevilerek ve beğenilerek tüketilen lezzetli bir çörek çeşididir. Mayalı hamur ile hazırlandığı için biraz zahmetli olabilir, ancak yediğinizde o muhteşem lezzete inanın bu küçük yorgunluk değmektedir. Çorum yöresine ait olan bir lezzet olmasına rağmen, hemen her yörede bu mükemmel lezzet yapılmaktadır. Ispanak, özellikle yüksek oranda demir içermesi nedeniyle herkesin tüketmesi gereken bir yeşil bitkidir. Hem görsel açıdan hem de besleyici ve tok tutma özelliğine sahiptir. Bu muhteşem lezzeti hafta sonunda ailenizle, uzakta okulda okuyan çocuğunuz eve geldiğinde, günlerde, toplantılarda ya da arkadaşlarınıza hazırlayarak hoş sohbet ortamında çöreğin zevkini çıkarabilirsiniz.

Ispanaklı Çörek Hamuru İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 8 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı İçin

  • 1 kilo taze ıspanak
  • 250 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • Yeterli miktarda tuz
  • Karabiber
  • Sıvı yağ

Arasını Yağlamak İçin

  • 1 paket margarin
  • Üzerine 1 adet yumurta sarısı

Ispanaklı Çörek Nasıl Yapılır?

İlk önce ılık suyun içerisine yaş mayayı ekleyip üzerine toz şekeri ekledikten sonra kabarması için bekleyelim. Ardından geniş bir yoğurma kabının içerisine unu koyalım ve ortasını havuz şeklinde açtıktan sonra ortasına kabaran mayayı dökelim ve yumuşak bir hamur elde edelim. Başka bir kabın içerisine ılık su koyup elinizi suya batırıp hamuru toparlayarak yoğuralım. Yoğurma kabının ağzını kapatalım ve üzerine örterek yaklaşık olarak 2 saat kadar mayalanması için bırakalım.

Çöreğin hamuru mayalanırken bu arada ıspanaklı harcımızı hazırlayalım. Tavanın içerisine sıvı yağı koyalım, kıymayı içerisine ilave ettikten sonra suyunu çekinceye kadar kavuralım. Bu arada kuru soğanların kabuklarını soyalım ve ardından ince doğrayarak kavrulan kıymanın içerisine ilave edelim. Ispanakları ince doğrayalım. Kavrulan malzemelerin içerisine doğranan ıspanakları ekleyelim. Daha sonra göz kararı yeterli tuz ve karabiberi ilave edip şöyle bir karıştıralım. Hazırladığımız iç malzemeyi soğuması için bir kenara kaldıralım.

Mayalanan hamurdan parçalar alalım ve oklava yardımıyla açalım, ardından arasını eritilen margarinle her yerini yağlayalım. Hamurun kenar kısmına ıspanaklı harcı koyalım ve rulo olacak şekilde saralım. Sararken hamuru esneterek uzatalım. Fırın tepsisini yağlayın, ardından hazırladığımız hamur parçalarını tepsiye dizelim ve bıçak yardımıyla keselim. Hazırladığınız çörekleri fırın tepsisinde mayalanması için bekleyelim. Mayası geldikten sonra hamurların üzerine yumurta sarısı sürelim ve önceden 200 derecede ısıtılan turbo fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Fırının turbo ayarında çörek pişirildiği zaman daha çıtır oluyor. Ispanaklı çörek fırından çıktıktan sonra dinlenirken üzerini temiz bir bez ile örtün. Daha sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Cankat

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Ispanaklı çörek yaparken hamurun mayalanma süresi gerçekten 2 saat mi olmalı? Bu süreyi kısaltmanın bir yolu var mı? Ayrıca, margarin yerine başka bir yağ kullanabilir miyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Cankat,

Hamurun mayalanma süresi genellikle 2 saat olarak önerilir çünkü bu süre hamurun yeterince kabarması ve içinin yumuşak olması için idealdir. Ancak, bu süreyi kısaltmak istiyorsanız, hamurun bulunduğu ortamın sıcaklığını artırabilirsiniz. Sıcak bir ortamda mayalanma süresi daha kısa olabilir. Örneğin, hamuru hafif ısıtılmış bir fırında (30-40 derecede) bekletebilirsiniz.

Ayrıca, margarin yerine tereyağı veya zeytinyağı kullanabilirsiniz. Tereyağı, çöreğinize daha zengin bir tat verecektir, zeytinyağı ise daha hafif ve sağlıklı bir alternatif olabilir. Hangisini tercih edeceğiniz tamamen damak zevkinize bağlı.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ispanaklı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Tepsi Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mayalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sodalı Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynir Soslu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Soslu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Kol Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kirazlı Kek

Kirazlı Kek

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Ispanaklı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Ispanaklı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Peynirli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Kek

Çikolatalı Kek

Fırında Ispanaklı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Ispanaklı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Yumurta Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Kek Kaç Kalori?

Ispanaklı Kek Kaç Kalori?

El Açması Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

El Açması Ispanaklı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Islak Kek Tarifi ve Malzemeleri